top of page

Har pasientene dine det godt på venterommet?

Nakne vegger

Hvordan ville du følt det hvis du var i en institusjon med bare nakne vegger? Hvordan ville du hatt det mens du nervøst ventet på at tannlegen skulle rope opp navnet ditt i et venterom uten annet å hvile øynene på enn en klokke? Sammenlign den følelsen med hvordan du føler deg når du nyter vakker kunst.

Musikk påvirker stemningen uansett hvor du går. Det gjør også kunst. Kunst i venterom, operasjonssaler, akuttmottak, legekontorer osv skaper et innbydende miljø og hjelper folk med å slappe av. Kunst bidrar til at vi føler oss velkomne. Som lege eller tannlege gir du nervøse pasienter en mulighet til å skifte fokus fra noe de frykter til noede kan glede seg over. Et bilde eller maleri får fantasien til å flyte, så det er mulig å drømme seg bort i noen minutter.

Kunst viser personlighet

En annen fordel er at kunst gir energi til et rom og virker oppmuntrende på kolleger og ansatte. Kunst gir liv til døde flater på veggen i på kontoret, venteværelset eller andre forretningsområder.

Du ønsker også pasienter og andre besøkende velkommen og viser dem at du er der for å ta vare på dem så snart de kommer inn gjennom døren. Bildene du har på veggen viser hvem du og kanskje til og med dine kolleger er på innsiden. Dette kan være betryggende for en som er litt engstelig for å gå til legen.

Kunst som helseverktøy

Et raskt søk på nettet bekrefter at mange pasienter føler de har blitt helbredet fra en rekke sykdommer ved å omgi seg med kunst eller ved å ta opp en kunstform som hobby eller som karriere.

På dette nettstedet http://www.artashealing.org/ hevdes det at kunst kan endre kroppens fysiologi fra stress til avslapping og fra frykt til kreativitet og inspirasjon. Musikk og kunst gir et nytt hjernebølgemønster og påvirker det autonome nervesystemet, hormonbalansen og hjernens nevrotransmittere.

Mange sykehus, leger, sykepleiere og terapeuter har tatt med kunst og musikk som et viktig helbredelsesverktøy i kombinasjon med tradisjonell medisin.

Fordeler med vakre bilder

I tillegg til at vakre bilder pryder veggene, er det mange fordeler ved å inkludere kunst i sykehus eller institusjonssettinger:

1. Kunst bringer energi til et rom og gir et positivt arbeidsmiljø for de ansatte.

2. Kunst skaper et trygt miljø ved å vise at de besøkende, ansatte og pasienter er ivaretatt.

3. Kunst lindrer stress forårsaket av omgivelsene.

4. Kunst gir besøkende og pasienter en mulighet til å drømme seg bort litt og glemme sine bekymringer et øyeblikk.

5. Kunstverk kan gjøre det lettere å finne veien rundt i lokalene.

6. Kunst gir lokalene et miljø med litt mindre institusjonspreg.

7. Kunst gjenspeiler hva institusjonen står for.

8. Kunst gir et fokuspunkt og et tema for samtaler

Hvordan velge kunst

Det er selvsagt viktig at kunstverkene er valgt med omhu da noen bilder kan ha motsatt effekt og virke provoserende og urovekkende i stedet for energigivende eller avslappende.

Bilder av stille vann og natur er kjent for å være avslappende. Smilende ansikter er også positive, så vel som noe som symboliserer natur, vekst og velvære. Blomster, parker og områder som ikke er truende på noen måte er også gode bilder. Naturscener bør være fargerike og glade istedenfor dystre og ensomme.

Andre ting å tenke på

Det er også lurt å velge kunst som gjenspeiler flertallet av personer som bruker lokalene;

1. Etnisitet og kultur som de er kjent med.

2. Skarpe bilder for folk med øyeproblemer.

3. Folk som bør spise mer vil dra nytte av bilder av fargerik mat.

4. Folk i rullestol må ha kunsten lavere på veggen.

5. Hjertepasienter bør ikke være omgitt av for mye rødt da det kan det kan føre til økt hjertefrekvens. Blå- og grønntoner fungerer bedre her og i akuttmottak.

6. Små barn ser ut til å ha mer interesse for sine egne tegninger og malerier, og også i interaktive 3-dimensjonale kunstverk.

Kunst bør velges for å behage og tjene flertallet av folket i institusjonen enten de trenger å slappe av, spise, drømme eller smile.

Alt i alt, er kunst for alle og bør være overalt!

Alle fotografiene i denne artikkelen er mine egne og kan kjøpes. De er nummererte og signerte og leveres med eller uten ramme. Ta kontakt på graceful678@gmail.com!

Featured Posts
Recent Posts