top of page

Kreativ utfordring nr 1 - IS

Den første kreative utfordringen jeg har lyst til å gi deg er "IS". Fotografèr, mal, tegn eller gjør noe helt annet med is! Hvis du bor i Norge og har en vintermåned på kalenderen er det vanligvis en enkel oppgave å finne is, men er det midt på sommeren når du leser dette må du nok finne på noe annet. Is er ikke bare glatte veier, skøytebaner og isformasjoner i naturen. Is er også det du finner i fryseboksen eller kjøleskapet.

Is er noe av det jeg synes er mest spennende å fotografere. Mønstre på islagte vann og pytter, lys som skinner igjennom isblokker, frossent løv og isdekte greiner, det finnes uendelig mange motiver.

Da jeg ga meg selv utfordringen å fotografere is, fantes det ingen is ute, så jeg måtte finne på noe annet. Jeg måtte lage min egen is.

Jeg tok en plastboks (en isboks faktisk) og fylte litt vann i bunnen. Etter et par timer i fryseren la jeg i noen appelsinskiver og fylte opp med mer vann. Noen timer senere hadde jeg en fin isblokk, og da kunne moroa begynne!

Jeg hadde ikke lyst til bare å ta et bilde av en appelsinskive i en isblokk. Jeg ønsket noe mer kunstnerisk, så jeg gikk veldig nær med kameraet for å få med boblene og sprekkene som hadde dannet seg i isen. Samtidig ville jeg utnytte det oransje og lage en mer abstrakt bakgrunn. Jeg brukte en studiolampe og lot lyset komme bakfra gjennom isblokken. Du kan prøve å gjøre det samme med en lommelykt eller med sola hvis du kan jobbe ute. Lyset viser strukturen i isen, og bobler og sprekker kommer tydeligere fram og gir deg mer å eksperimentere med. Prøv også å la lyset komme inn fra sidene, forfra, under eller over. Alt er lov, og det er gjennom eksperimentering at du kommer deg videre og får trening i å SE. Og når du kan se, kommer motivene av seg selv.

Jeg har gjort liknende opptak tidligere med blomster i is. Da stod jeg ute og hadde sola som eneste lyskilde. Jeg lot den skinne gjennom isen bakfra, og resultatet kan du se nedenfor. Ettersom isen smeltet i sola og forandret seg fikk jeg enda flere muligheter.

Prøv gjerne å fryse ned andre ting også; fruktbiter, nøtter, løv, steiner, sand eller hva som helst som du selv finner på. Bare sørg for å ha det gøy!

Andre idèer til fotografering av is kan være isbiter på et speil, isroser på bilvinduet, isbiter i en drink, eller iskrem om du vil. Prøv deg frem! Enten du fotograferer, tegner, maler eller holder på med noe helt annet så vil denne øvelsen tvinge deg til å fokusere, tenke og bruke øynene. Det er her kreativiteten begynner!

Nå er det din tur! Lykke til!

Har du noen tanker eller idèer du har lyst til å dele, så skriv gjerne i kommentarfeltet. Jeg vil gjerne se resultatene dine også! :-)

Featured Posts
Recent Posts